Aandoeningen

Plaque

Plaque

Plaque of tandplak wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Deze zouden kunnen zijn : dieet, immuunsysteem en bacteriën die in de mond leven. Het begint met het opnemen van speekseleiwitten aan de tanden en kiezen, waar dan vervolgens weer andere bacterie zich gaan nesten.

De foto laat plaque zien, dat door middel van kleuring is geaccentueerd.

Parodontitis

Parodontitus

Het tandvlees trekt zich terug, is ontstoken en het bloedt (bijna) spontaan. De pockets zijn dan dieper dan 4 millimeter.

Bij ernstige vormen kan het voorkomen dat er botverlies optreed.  Factoren die onder andere een rol spelen bij parodontitis zijn :

stress, medicijn gebruik en roken.

De meest agressieve vorm is Necrotiserende parodontitis. Dit kan een van de eerste tekenen zijn van een HIV besmetting. Andere factoren die onderkend worden bij necrotiserende parodontitis zijn ondervoeding, een zeer slechte mondhygiëne, onvoldoende slaap en overmatig gebruik van alcohol.

De foto toont een parodontitis in een vroeg stadium.

Tandsteen

Tandsteen

Tandsteen is verkalkte plaque. Het verwijderen gaat het gemakkelijkst van gladde oppervlakten. Het verwijderen word met een Ultrasoon tandsteen verwijder apparaat gedaan, of dmv een klein hand instrument. Tandsteen zelf zorgt niet voorontstekingen

De foto is een voorbeeld van veel tandsteen

Gingivitis

Gingivitis

Gingivitis wordt gekenmerkt door roodheid en gezwollen tandvlees. De zwellingen kunnen bloeden wanneer deze aangeraakt worden en er komt een ontstekingsvloeistof vrij. Het tandvlees sluit minder stevig rond de gebits elementen. Gingivitis zal na enkele dagen verdwijnen als de plaque verwijderd is.

Op de foto geeft het pijltje de gingivitis aan (een zwelling en verkleuring)

Aften

Aften zijn blaasjes of zweertjes aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Dit zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rode ontstoken randen hebben een doorsnede van drie tot viermillimeter. Ze bezorgen een stekende pijn tijdens het eten van zuur of heet voedsel.

Aften

Op de foto geeft het pijltje de aft aan (een grijswit plekje)

 De foto’s zijn  over genomen uit de “Atlas van de Parodontale Diagnostiek “(ISBN 90 313 3296 8 )